| Назва: (Title) 
 
 | МАРКЕТИНГОВИЙ ПІДХІД   ЯК СИСТЕМНО-КОМПЛЕКСНЕ ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМИ ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ   ПІДПРИЄМСТВ | 
| Інші назви: (Other titles) 
 
 | МАРКЕТИНГОВЫЙ ПОДХОД   КАК СИСТЕМНО-КОМПЛЕКСНОЕ РЕШЕНИЕ ПРОБЛЕМЫ ПОВЫШЕНИЯ КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТИ   ПРЕДПРИЯТИЙMARKETING APPROACH AS A SYSTEM-COMPLEX SOLUTION OF PROBLEMS IN   COMPETITIVENESS OF ENTERPRISES
 | 
| Автори: (Authors) 
 
 | Федорова, ТетянаФедорова, Татьяна
 Fedorova, Tetiana
 | 
| Приналежність:(Affiliation) 
 
 | Херсонський державний аграрний університет вул.   Стрітенська, 23, м. Херсон, Україна 73006 e-mail: fedorova.tv.0502@gmail.com   к.e.н., доцент, доцент кафедри менеджменту організацій | 
| Бібліографічний опис: Bibliographic description (Ukraine) | Федорова Т.   Маркетинговий підхід як системно-комплексне вирішення проблеми підвищення   конкурентоспроможності підприємств [Електронний ресурс] / Тетяна Федорова //   Соціально-економічні проблеми і держава. — 2019. — Вип. 1 (20). — С. 63-77. —   Режим доступу до журн.:   http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2019/19ftvpkp.pdf | 
| Bibliographic description: (International) | Fedorova, T. (2019)   Marketynhovyi pidkhid yak systemno-kompleksne vyrishennia problemy   pidvyshchennia konkurentospromozhnosti pidpryiemstv [Marketing approach as a   systemcomplex solution of problems in competitiveness of enterprises].   Sotsialno-ekonomichni problemy i derzhava [Socio-Economic Problems and the   State] (electronic journal), Vol. 20, no. 1, pp. 63- 77. Available at:   http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2019/19ftvpkp.pdf | 
| Дата публікації: (Issue Date) 
 
 | 31-тра-2019 | 
| Дата подання: (Submitted date) | бер-2019 | 
| Видавництво: (Publisher) 
 
 | Тернопільський національний технічний університет імені   Івана Пулюя та Академія соціального управління (Україна) | 
| DOI: 
 | https://doi.org/10.33108/sepd2019.01.063 
 | 
| УДК: (UDC) 
 
 | 65.012.1:658.8 | 
| JEL:  | D21D41
 | 
| Ключові слова: (Keywords) | конкурентоспроможність підприємствачинники впливу
 маркетинговий підхід
 маркетингові інструменти
 ринок
 хлібопекарські підприємства
 конкурентоспособность предприятия
 факторы влияния
 маркетинговый подход
 маркетинговые инструменты
 рынок
 хлебопекарные предприятия
 enterprise competitiveness
 factors of influence
 marketing approach
 marketing tools
 market
 bakery enterprises
 | 
| Діапазон сторінок: (pages) 
 
 | 63-77
 
 | 
| Початкова сторінка: (first page) 
 
 | 63 | 
| Кінцева сторінка: (last page) 
 
 | 77 | 
| Короткий огляд (реферат): (Abstract) 
 
 | У статті досліджено   та згруповано наукові досягнення зарубіжних та вітчизняних науковців з   проблематики конкурентоспроможності підприємств та факторів, що впливають на   її рівень. На прикладі підприємств хлібопекарської галузі сформовано систему   чинників впливу на рівень конкурентоспроможності підприємств Визначено   значення маркетингового підходу до підвищення конкурентоспроможності   підприємств. Означено складові елементи маркетингової пропозиції   хлібопекарської продукції та вплив цих елементів на вибір споживача.   Обґрунтовано ефективність використання інструментів маркетингу для просування   продукції на ринку. Проаналізовано види диференціацій та визначено   найоптимальнішу для хлібопекарських підприємств. Досліджено ціновий аспект   маркетингового інструментарію. Доведено використання маркетингового підходу   сприяє підвищенню конкурентоспроможності підприємств, розробити ефективну   товарну політику, налагодити комунікаційний зв’язок із споживачем та   розширити ринки збуту продукції.В статье исследованы и сгруппированы научные достижения зарубежных и   отечественных ученых по проблематике конкурентоспособности предприятий и   факторов, влияющих на ее уровень. На примере предприятий хлебопекарной   отрасли сформирована система факторов влияния на уровень конкурентоспособности   предприятий Определены значения маркетингового подхода к повышению   конкурентоспособности предприятий. Отмечено составляющие элементы   маркетингового предложения хлебопекарной продукции и влияние этих элементов   на выбор потребителя. Обоснована эффективность использования инструментов   маркетинга для продвижения продукции на рынке. Проанализированы виды   дифференциации и определены оптимальную для хлебопекарных предприятий.   Исследована ценовой аспект маркетингового инструментария. Доказано   использования маркетингового подхода способствует повышению   конкурентоспособности предприятий, разработать эффективную товарную политику,   наладить коммуникационная связь с потребителем и расширить рынки сбыта   продукции.
 The article investigates and groups the scientific achievements of foreign   and domestic scientists on the issues of competitiveness of enterprises and   factors influencing its level. On the example of the bakery enterprises, a   system of factors influencing the level of competitiveness of enterprises was   formed. The importance of the marketing approach to increasing the   competitiveness of enterprises was determined. The components of the   marketing offer of bakery products and the influence of these elements on the   consumer's choice are indicated. The effectiveness of using marketing tools   to promote products on the market is substantiated. The types of   differentiations are analyzed and the most optimal for baking enterprises is   determined. The price aspect of marketing tools is investigated. Proven use   of the marketing approach contributes to increasing the competitiveness of   enterprises, to develop an effective commodity policy, to establish   communication with the consumer and expand the markets for products.
 | 
| URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): 
 
 | http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/28742 | 
| ISSN:  | 2223-3822 | 
| Власник авторського права: (Copyright owner) 
 
 | Електронне наукове   фахове видання «Соціально-економічні проблеми і держава», 2019 | 
| URL-посилання пов’язаного матеріалу: 
 | http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2019/19ftvpkp.pdf | 
| Перелік літератури: (References) 
 
 | 1. Азоев Г. Л.   Конкурентне преимущества фирмы. Научное издательство. М.: ОАО «Типография   «Новости», 2000. 256 с.2. Гречаник Н. Ю. Теоретичні основи конкуренції у ринковій економіці.   Всеукраїнський науково-виробничий журнал: Інноваційна економіка. 2006. № 2.   C. 228–237.
 3. Мазаракі А. А. Торговельне підприємство: стратегія, політика,   конкурентоспроможність / А. А. Мазаракі, Д. М. Пшеслінський, І. В. Смолін. –   К.: Вид-во: КНТЕУ, 2010. 383с.
 4. Мілевський С. В. Моделі аналізу та управління конкурентоспроможністю   промислових підприємств. Наукове видання / С. В. Мілевський, О. В. Мілов.   Харків: Вид. ХНЕУ, 2007. 156 с.
 5. Павлова В. А. Розробка моделі вибору конкурентної стратегії промислового   підприємства. Економіка та управління підприємствами машинобудівної галузі:   проблеми теорії та практики. 2010. № 1 (9). С. 5-17.
 6. Плотницина Т. М. Основные проблемы и возможности практической оценки   конкурентоспособности предприятия. Весник ТГТУ. ., 2010. Т.16. №2. с.465-473.
 7. Соловйов І. О. Агромаркетинг: системна методологія, реалізація концепції:   [монографія]. Херсон: Олди-плюс, 2008. – 344С.
 8. Фатхутдинов Р. А. Стратегическая конкурентоспособности. М.: ЗАО   Издательство «Экономика», 2005. 504 с.
 9. Федорова Т. В. Стратегічне управління конкурентоспроможністю   хлібопекарських підприємств. Науковий журнал: Молодий вчений. 2014. № 8 (11),   ч. 2. С. 53-56.
 | 
| References:  | 1. Azoyev, G. L. (2000.)   Konkurentne preimuschestva firmyi [Competitive advantages of the firm.   Scientific publishing house]. M .: JSC "Printing house" Novosti   ". p. 256.2. Grechanik, N. Yu. (2006) Teoretichni osnovi konkurentsiyi u rinkoviy   ekonomitsi [Theoretical Basis of Competition in a Market Economy].   All-Ukrainian Scientific and Production Magazine: Innovative Economy. No. 2.   Рр. 228-237.
 3. Mazaraki, A. A. (2010) Torgovelne pidpriemstvo: strategiya, politika,   konkurentospromozhnist [Trading Company: Strategy, Policy, Competitiveness]   K.: Vt.: KNTUE. P. 383.
 4. Milevsky, S. V. (2007) Modeli analIzu ta upravlinnya   konkurentospromozhnistyu promislovih pidpriemstv [Models of Analysis and   Management of the Competitiveness of Industrial Enterprises]: View. KhNEU. P.   156.
 5. Pavlova, V. A. (2010) Rozrobka modeli viboru konkurentnoyi strategiyi   promislovogo pidpriemstva [Development of a model for choosing a competitive   strategy for an industrial enterprise]. Economics and management of the   enterprises of the machine-building industry: problems of theory and   practice. No. 1 (9). pp. 5-17.
 6. Plotnitsina, T. M. (2010) Osnovnyie problemyi i vozmozhnosti prakticheskoy   otsenki konkurentosposobnosti predpriyatiya [The main problems and   possibilities of practical assessment of the competitiveness of the   enterprise]. Vesna TSTU. Vol. 16. no 2. pр. 465-473.
 7. Soloviev, I. А. (2008) Agromarketing: sistemna metodologiya, realizatsiya   kontseptsiyi [Agromarketing: system methodology, implementation of the   concept]: [monograph]. Kherson: Oldi Plus,. Р. 344C.
 8. Fatkutdinov, R. A. (2005) Strategicheskaya konkurentosposobnost [Strategic   Competitiveness]. M .: ZAO Publishing house "Economics". Р. 504 p
 9. Fedorova, T. V. (2014) Strategichne upravlinnya konkurentospromozhnistyu   hlibopekarskih pidpriemstv [Strategic management of the competitiveness of   bakery enterprises]. Scientific journal: Young Scientist. no. 8 (11), part 2.   pр. 53-56.
 | 
| Тип вмісту: (type) 
 
 | Article | 
| Розташовується у зібраннях: (Appears in Collections) | Журнал   „Соціально-економічні проблеми і держава“, 2019, Випуск 1(20) 
 |