Опубліковано черговий випуск журналу 1 (28) 2023

Ukrainian (UA)English (United Kingdom)

Інші рубрики

Вхід / реєстрація



Опитування

Звідки Ви дізналися про наш сайт ?
 

Тенденції та перспективи розвитку ринку м’яса в Україні

Назва: 


Тенденції та перспективи розвитку ринку м’яса в Україні


Інші назви: 


Тendentsii ta perspektyvy rozvytku rynku miasa v Ukraini
Тrends and prospects of meat market development in Ukraine


Автори: 


Мамчур, Людмила
Mamchur, Liudmyla


Приналежність: 


Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» вул. Героїв Оборони, 10, м. Київ, 03127, Україна

National Research Center "Institute of Agrarian Economics" 10, Heroes of Defense str., Kyiv, 03127, Ukraine


Бібліографічний опис: 


Мамчур Л. Тенденції та перспективи розвитку ринку м’яса в Україні [Електронний ресурс] / Людмила Мамчур // Соціально-економічні проблеми і держава. — 2020. — Вип. 2 (23). — С. 24-33. — Режим доступу: http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2020/20mlvmvu.pdf


Bibliographic description:

 

Mamchur L. (2020) Тendentsii ta perspektyvy rozvytku rynku miasa v Ukraini. [Тrends and prospects of meat market development in Ukraine]. Sotsialno-ekonomichni problemy i derzhava [Socio-Economic Problems and the State] (electronic journal), Vol. 23, no. 2, pp. 24-33. Available at: http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2020/20mlvmvu.pdf


Журнал/збірник:

 

Електронне наукове фахове видання "Соціально-економічні проблеми і держава"


Випуск/№: 


2(23)


Дата публікації: 


гру-2020


Дата подання: 


вер-2020


Дата внесення: 


3-вер-2021


Видавництво: 


Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя та Академія соціального управління (Україна)


Місце видання, проведення: 


Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя


Ідентифікатор ORCID: 

 

https://orcid.org/0000-0002-5111-5081


DOI:


УДК: 


https://doi.org/10.33108/sepd2020.02.024

 

338.28:339.13: 339.14: 637.5


JEL: 


D40
E23
Q11
O2


Ключові слова: 


тенденції
перспектива
розвиток
ринок м’яса
баланс м’яса
прогноз
trends,
perspective
development
meat market
meat balance
forecast


Кількість сторінок: 


10


Діапазон сторінок: 


24-33


Початкова сторінка: 


24


Кінцева сторінка: 


33


Короткий огляд (реферат): 


Метою статті є аналіз основних результативних показників функціонування і розвитку ринку м’яса та оцінка перспектив його розвитку, з позицій забезпечення його м’ясом-сировиною. У дослідженнях використано методи: аналізу та синтезу, аналітичних узагальнень, графічний – при аналізі розвитку ринку м’яса; балансовий – при визначенні ринкової рівноваги попиту і пропозиції, їх зміни та взаємовпливу, статистичний, екстраполяції, конструктивно-розрахунковий, математичного моделювання, декомпозиції часового ряду – при прогнозуванні розвитку ринку м’яса. Визначено основні тенденції та особливості функціонування та розвитку ринку м’яса, на основі аналізу складових показників, встановлено незначне проте все ж збільшення обсягів загальної пропозиції м’яса та м’ясних продуктів, за рахунок нарощування власного виробництва м’яса на 5,2 %, що і забезпечило зростання рівня внутрішнього попиту. На основі сформованого балансу пропозиції та попиту м’яса та м’ясних продуктів в Україні як індикаторів ефективності функціонування ринку визначено рівень споживчого забезпечення рівня споживання м’яса в Україні та встановлено, що в якості базової умови зростання рівня споживання є рівень доходів населення. У межах даного дослідження із застосуванням методу експоненціального згладжування з демпфірованним трендом, проведено розрахунок прогнозних показників балансу пропозиції і попиту м’яса та м’ясних продуктів в Україні. Набули подальшого розвитку методичні підходи щодо прогнозування ринку м’яса. Результати дослідження можуть застосовуватися фахівцями для оцінки рівня розвитку ринку м’яса, працівниками органів державного управління при виборі напрямів регіонально та державної політики, науковими співробітниками для розширення сфери досліджень.


Опис: 


The purpose of the article is to analyse the main performance indicators of the functioning and development of the meat market and to assess the prospects for its development, from the standpoint of providing it with raw meat. The research uses the following methods: analysis and synthesis, analytical generalizations, graphic - in the analysis of the meat market; balance - in determining the market equilibrium of supply and demand, their changes and interactions, statistical, extrapolation, design, mathematical modelling, decomposition of the time series - in forecasting the development of the meat market. The main trends and features of the functioning and development of the meat market are determined, based on the analysis of component indicators, a slight but still increase in the total supply of meat and meat products, by increasing its own meat production by 5.2% which ensured an increase in domestic demand. Based on the current balance of supply and demand of meat and meat products in Ukraine as indicators of market efficiency, the level of consumer security of meat consumption in Ukraine is determined, and it is established that the level of income is the basic condition for consumption growth. In the framework of this study using the method of exponential smoothing with a damped trend, the calculation of forecast indicators of the balance of supply and demand of meat and meat products in Ukraine. Methodological approaches to forecasting the meat market have been further developed. The results of the study can be used by experts to assess the level of development of the meat market, government officials in choosing areas of regional and public policy, researchers to expand the scope of research.


Спонсорська підтримка: 


The authors received no direct funding for this research.


URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): 


http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/35860


ISSN: 


2223-3822


Власник авторського права: 


Електронне наукове фахове видання «Соціально-економічні проблеми і держава»
Тернопіль


URL-посилання пов’язаного матеріалу: 


http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2020/20mlvmvu.pdf


Перелік літератури: 


1. Інформаційна система «Прогнозний розрахунок балансу м’яса в Україні» URL: http://meatbalance.org.ua/index.php?PGID=2.
2. Баланси та споживання основних продуктів харчування населенням України / за ред. О. М. Прокопенко. Київ : Держстат, 2019. 58 с. 3.
3. Державна служба статистики України. URL : http://www.ukrstat.gov.ua.


References: 


1. Information system “Calculation of milk balance forecast for Ukraine” URL: http://meatbalance.org.ua/index.php?PGID=2.
2. Prokopenko, O. M. (Ed.) (2019). Balansy ta spozhyvannia osnovnych produktiv kharchuvannia naselenniam Ukrainy [Bal-ances and consumption of basic food products by the popula-tion of Ukraine]. Kyiv: Derzhstat [in Ukrainian].
3. Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy [The State Statis-tics Service of Ukraine]. Retrived from: http://www.ukrstat.gov.ua [in Ukrainian].


Тип вмісту: 


Article


Розташовується у зібраннях:


Журнал „Соціально-економічні проблеми і держава“, 2020, Випуск 2(23)

pdf


 

Журнал індексується в:


Інші корисні посилання:
pbn
Пошук у EBSCO
 

Google translate

Ukrainian English French German Polish Russian